To agree to disagree, lite samtidshistorisk kuriosa

Det pågår en märklig rundgång i fildelningsdebatten. Inte nog med att ungefär samma (eller i varje fall liknande) frågor diskuteras idag som för tio år sedan, men klart är de två nuvarande polerna i debatten – Rättighetsalliansen å ena sidan och Piratpartiet å den andra – ändå någonstans möts i att det är samtiden det är fel på.

Först tidigare i veckan Henrik Pontén på Rättighetsalliansen:

Problemet är att lagstiftningen är på efterkälken, säger Henrik Pontén.

Sedan idag Piratpartiets Christian Engström och Rick Falkvinge:

…vi bör förändra upphovsrätten för att den ska passa ihop med internet och den nya tidsåldern…

I ett historiskt nedslag kan vi se att samma argumentation har använts av Centerpartiets Johan Linander 2006 strax efter tillslaget mot The Pirate Bay:

Det säger sig självt att lagstiftningen då inte kan fungera speciellt bra i den tekniska verklighet som vi lever i i dag, säger Johan Linander.

Och ungefär samtidigt även folkpartisten Fredrik Malm och centerpartisten Fredrick Federley:

Problemet är att vi i dag har en lagstiftning som inte ligger i fas med det allmänna rättsmedvetandet.

Generellt verkar alla parter i diskussionen vara (och även alltid ha varit) överens om att det just nu fungerar sådär. Kanske är det dags att vi alla sitter ner och eh… gemensamt sjunger We shall overcome?

 

Fotnot:
Notera även Fredrik och Fredricks bylines i Expressen-artikeln:

Fredrik Malm Fredrik Malm är ordförande för Liberala ungdomsförbundet. Han laddar helst ner “The times they are a-changin'” med Bob Dylan. Fredrick Federley Fredrick Federley är ordförande i centerpartiets Ungdomsförbund. Han laddar helst ner “En sån karl” med Lill Lindfors.

Nu kanske ungdomsledarnas nedladdningsvanor var ett tecken i tiden, ja lite av en ungdomssynd och inget annat? För som vi fått höra har ju Statsminister Reinfelt tydliggjort att ungdomar inte ska jagas.