“Nästan inga tjejer laddar ner”

Under måndagen lanserade Dagens Nyheter sin nya omgjorda tidning och valde att fronta kulturdelen med… oss på Cybernormer. På ett uppslag i nya DN Kultur får Måns Svensson och Stefan Larsson möjlighet att ge en absolut första inblick i resultaten från vår stora undersökning av fildelning på The Pirate Bay.


Bland annat berättas i artikeln att:

–Unga killar skaffar sig anonymitetsskydd och fildelar, hämtar ner från det globala nätverket. Väldigt många, visar vår studie, använder sneakersharing – alltså usb-minnen, cd-skivor och mobiltelefoner, metoder som är mycket svårare att spåra än bittorrent-tekniken eller peer to peer som The pirate bay använder. Det verkar vara en krympande grupp människor som tankar ner från det globala nätet, men man bygger lokala nät i stället, säger Måns Svensson, forskare på Cybernormer som tillsammans med kollegan Stefan Larsson lägger fram resultatet av studien runt ett ovalt bord på rättssociologiska institutionen, inhyst i en korridor på det som en gång var Lunds lasarett.

Rubriken på den här posten, liksom både DN:s, Expressens och Torrentfreaks artiklar, bygger på att 93,8 procent av de som svarat i vår undersökning kryssat i att de är män, Det är en klart anmärkningsvärd siffra. Visst skulle man utifrån allmän vindspaning kunnat gissa att det skulle varit en övervikt män, men så här överväldigande hade vi aldrig trott att det skulle vara.

I papperstidningen beskrivs det här som att The Pirate Bay är “ett sunkigt genushål”, något som väckt sovande troll. Minst lika roligt som att vi fått ett uppslag i DN är nämligen att Pär Ström och hans Genusnytt ondgör sig över vår inställning till genusfrågan. Ströms huvudkontring lägger ribban, kan man säga:

Är det någon som står och hindrar tjejer från att fildela? Sitter det måhända ett genusfilter i de programvaror som krävs, installerat av Patriarkatet, som gör att tjejer helt enkelt inte kan starta dem?

Olyckligt fokus kanske, men Ströms ilska är en så kallad framgångsindikator på Internet. Är Ström arg har man antagligen rätt genusbrillor på.

Det kommer mer sneakpeaks från vår forskning rätt snart. I en dagstidning nära dig…